Amigurumi: Sandiktan Cikan Postmodern "Bir Ters Bir Duz"

Amigurumi işi zaten başlı başına çok enteresan gelmiştir bana. Çok eski, kült bir romanın 20. yy da yapılmış marjinal bir yorumu gibi düşünün (bu yorumumla vay diyorum kendime). Teknikler eski, kafalar yeni. Ama her örgü örüyorum diyenin kendini öne atıp, yaparım ben de! diyebileceği bir şey de değil muhakkak. Zanaat bildiğin. Acayip bir şey. Her şeyden önce gri hücrelerinizi çok aktif kullanmanız gerekiyor. İşin ustalarına sorsanız nasıl yapılıyor diye, çok kolay falan derler kesin, ama dışardan hiç de o kadar kolay durmuyor.

Mesela, ben ilk kez bir kaç sene önce şöyle bir şey görmüştüm internette. Bayıldım haliyle.

  




Bu manyak şeylerin altında Croshame imzası var gördüğünüz gibi. Asıl adı ile Shove Mink.

Geçmişte resim ve heykel üzerine çalışmalar yapmış. 2009 yılında da başlamış zincir çekmeye:) Önce ufak tefek şeyler yapmış sonra benim gibi bir çok kişide de olduğu gibi obsesif bir hal almış bu durum arkadaşta. 2010 yılından beri Croshame nickiyle bu gördüğünüz çalışmaları yapıyor. Web sayfası için buyursunlar.

Kimdir nedir derken hop etsy'de rastladım bu yetenekli hanımefendinin diğer işlerine:
sid&nancy'e bakar mısınız:)


Benim "yetenekli" ve "ayy çok güzel olmuş" anlayışım bu post a koyduğum görsellerden anlaşılıyordur herhâlde. Yaşasın patlak gözler, erimiş beyinler, 3 kafalı adamlar ..! Meraklısı için ziyafet diyebileceğim bir kaç çalışma daha buldum nette:

http://indulgy.com/post/nreZBx7vK1/crochet-zombie-doll

http://tr.wikipedia.org/wiki/Amigurumi
https://www.flickr.com/photos/mowgleemo/8105076135/
Shrunken Head

http://www.craftfoxes.com/how_tos/classic-zombie-doll-knitting-pattern
www.bloglovin.com
http://fayettedream.deviantart.com/art/pennywise-amigurumi-299642696
http://www.knitting-bee.com/free-knitting-patterns/free-knitted-toy-patterns/a-zombie-knit

ve tabii ki... he he he...:)


https://www.flickr.com/photos/tragedytrousers/
Ya işte böyle, sen çorap örersin, ben çanta örerim, o şapka örer bu arkadaşımız da Freddy örmüş. Bir gözlemcinin olduğu ortamda, atomların, gözlemciye göre daha farklı hareket ettiklerini anlatan bir belgesel izlemiştim. Ne alaka demeyin, Şimdi bu konuyu da oraya bağlayacağım :)) Yani her ne yapıyorsanız yapın onu bir "şey" haline getiren maddeleştiren ve yaşatan sizsiziniz. Bu çalışmaların hepsinde buram buram var bu. Bakış açısı her şeydir. Vezirdir, rezildir. Bakış açınızı ve ruhunuzu koyup ortaya,  kendinize ait bir perspektif yarattığınızı anladığınız an ise muhteşemdir. Ben yaratıyorum o anı, ondan biliyorum:)

Ve son olarak yeni keşfettiğim bir "sanatçıdan" bahsedeyim size. Bence en bombayı sona sakladım. Resimler zaten yazarak açıklamamı gerektirmeyecek kadar detaylı. Emily Stoneking anatomiyi kendine göre yorumlayıp aKNITomi ye çevirmiş. Valla Freddy falan tamam da bir hayvanın iç organlarına bakıp bakıp yaa çok tatlı diyeceğim aklıma gelmezdi hiç. 
 Emily Stoneking 2001 yılında örmeye başlamış ve ozamandan beri bırakmamış. Şu anda Vermont Üniversitesi nde yarı zamanlı bir öğrenciymiş ve (bizim gibiler için) Tanrı'nın insanoğluna adeta bir lütfu olan etsy dışında başka bir yerde satışı yokmuş. İsterseniz etsy sayfasına buradan göz atabilirsiniz. 


Kaldı ki bizde de var manyak şeyler. Hatta yapan bir kaç kişi ile de şahsen tanıştım, ağzım açık kaldı, ceketim yoktu o yüzden önümü ilikleyemedim desem yeridir. O kadar disiplinli çalışıyorlar ki hayret edersin. Ama aralarında yukarda paylaştıklarm gibi, en azından benim ilgimi çekecek bir şey bulamadım. Muhtemelen bu benim araştırma özürlülüğümden kaynaklanıyordur. Daha çok -sadece çocuklar düşünülerek yapılmış işler- gibi geldiler bana. Hepsine saygılar sevgiler burdan.

Son olarak;
"Ya ben de yaparım ne olcek yaa. Amerika'lı yapmış karşim. Tabii onların fırsatı var, zamanı var para sıkıntısı yok" diyene burdan sağlam bir hadooken gönderelim. Varsa içinde örmek, dikmek, pişirmek yada evi temizlemek, ütü yapmak, çorap yamamak neyse, saklanma bahanelerin arkasına. Bahane bitmez. Ama hayat kısa. İşinden zaman ayır, okulundan zaman ayır, ne bileyim varsa kocandan mocandan zaman ayır, git seni mutlu eden şeyi bul, dünyanı renklendir. Pişman olmazsın bence.


Sevgiler
Gamze

Yorumlar

  1. Örgü işinin buralara geldiğine görsem bile inanmam. Gördüm, inanmadım. Hala bu konuda hayal gücüm anahtarlıktan öte gitmiyor. :) Saygılar.

    Not: Başlığı okuyamadım. Bağlantı kısmında yazan kadar okuyabildiğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de önce bir göz atayım diye çıktım yola, son gördüklerimde ise ağzım açık kaldı. Aslında daha bir sürü şey var ama bunlar en "vay anasını" olanlarıydı:) Başlık konusunda haklısın (Amigurumi: Sandıktan Çıkan Postmodern "Bir Ters Bir Düz") en kısa zamanda müdahale etmem lazım yazı karakterine. Saygılar bizden efenim:)

      Sil


  2. Adsız6 Nisan 2015 15:42

    ÇOK GÜZEL BUNLAR ŞAHANE ÖTESİ HEMDE ÖRGÜYLE BUNLARI YANSITA BİLMENİZ HELAL OLSUN:))))

    YanıtlaSil
  3. Yapanlara helal olsun diyelim o zaman, selamlar ;)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar