Nick Cave: Bir "Soundsuit" Hikayesi

Yok, bu O Nick Cave değil :)
Ama madem andık buyursunlar önce:
Üstteki Nick Cave'i alıyoruz, biraz güneşte bırakıyoruz, iyice besliyoruz, etlenip butlanınca
saçını kazıyıp keçi sakal da bıraktırdık mı işte size Nick Cave 2000 Ultra!!!

 

"Artiz" Nick Cave ve "agudhsjkfhyafy!" işlerini yazdım ben bu yazıda. Diğerini başka zaman yazarız belki:P
Nick Cave abimiz 49 yaşında Newyork'ta yaşayan bir sanatçı. Top sakalını ağartmadan çok önce, Kansas'ta bir sanat okulunun dokuma işleri departmanında iğneydi, iplikti, dikişti öğrenmiş. Sonrasında da hop Güzel Sanatlar Fakültesi'ni kazanmış. Ama sanırım asıl olay dans eğitimini aldıktan sonra patlamış.  Benim de kendisini tanıma nedenim olan SOUNDSUIT koleksiyonunu bu şekilde oluşturmuş çünkü. "Ben" demiş, "cansız mankenler üzerinde patchworkler ve değişik tuşede kumaşlar kullanarak artistik şeyler yapıcam, sergiler açıcam" dediğini düşünebilirsiniz ama öyle olmamıştır muhtemelen, gerçi böyle manyak güzel işler yapan biri olarak deseymiş de olurmuş.


SOUNDSUITS

SOUNDSUITS, Nick Cave'in, müzik, performans, renk ve kostümleri harmanlayıp bir daha ve bir daha bakılası koleksiyonuna verdiği ad. Yaklaşık 20 yıldır devam eden bir sürecin ürünü. Kesinlikle politik bir duruşu var ayrıca. İlk soundsuit'ini Rodney King olayını izledikten sonra yapmış.








Tamamen dallardan oluşan bu soundsuit ve diğer tüm soundsuit leri için "Bu kostümlerin hepsi hareket  halinde hışırdayan, tıngırdayan materyaller kullanılarak yapıldı. Tıpkı bir savaş zırhı gibi, içindekini dış dünyadan koyan süslü bir zırh." demiş muhterem. Zaten Soundsuit ismi de bunu fark ettikten sonra gelmiş. Kullandığı malzemeler çeşit çeşit hatta bazıları Eminönü kafası bizim için:) : boncuklar, şişe kapakları, demir çubuklar, saçlar, vs. Adamın asıl ilgi uyandıran durumu ise kostümleri dansla sergilemesi. Yani o kocaman şeylerin bir anda hareketlenip ritm tuttuğunu görmek bir an için "noluyo ya" hali yaratabilir insanda, en azından benim için öyle olurdu bilmeseydim.





Şöyle bir video playlaşmışlar youtube'da mesela:






2013 yılında NY Tren istasyonundaki gösterinin videosu 
HEARD NY by Nick Cave:

Daha bir çok beyin yakan çalışması var Nick Cave'in. Ben bittim hepsine. Zaten ne zaman internette bişeyler bulup "ya daha da değişik bişleylere rastlamam artık" desem dibimin düştüğü birşeyler çıkıyor karşıma. Nick Cave Abi ile de geç oldu biraz ama tanıştık sonunda, he he he:)

Toy Top Reuse


Bird and Cat Suit.
Nick Abi'miz,  Soundsuit'lerin gördüğü ilgi sağolsun 2012 yılında 12000 usd olan fiyatlarını, 2014 itibariyle 7-10 katı kadar arttırmış. Çok da iyi yapmış. Az bile yapmış. 
Param olsa ben alsam
 
İnternette biraz araştırırsanız hangi salonlarda işlerini sergilendiği ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Bunu "Nick Cave'e Ön Hazırlık" yazısı olarak okuyun siz. Facebook ve kişisel web sayfasına buaralardan ulaşabilirsiniz. Soundsuit'leri ise buradan alabiliyorsunuz aslında ama sanırım bu sayfada gördükleriniz mevcut değil orada şu an, yine de güzel şeyler var, bakın bir ara.




















 
 
   

Sevgiler,
Gamze

Yorumlar

  1. harbi hepsi beyin yakıyor :) özellikle şu şemsiyeli olan, yoksa mantar mı demeliyim bilemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soundsuits başlığının üstündeki ve en alttan üçüncü de benim favorim, aslında hepsi on numara ama:)

      Sil
    2. Nick Cave harika imiş....teşekkürler little fabien...güzel akşamlar....:)

      Sil
    3. size de güzel akşamlarrr:)

      Sil
  2. Nick Cave abiyle biz de tanıştık sayende.:) Bi de ben senin blogunu inceledim ve çok beğendim paylaşımlarını. İyi ki bulmuşsun sen beni. :) Diğer blogunu da gördüm ama, sakin kafayla bi daha bakacağım ona da... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyoo! Evet iyi ki bulmuşum seni :) diğer blog daha kollektif. Dünyadan bir çok insanın işleri var. Korkunç bebişler tapıyoruz hepimiz,ortak özelliğimiz bu ;)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar